Ελλαδα

Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από τις αρχές του 2024, έρχεται η πλήρης απαγόρευση χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση από την 1 Ιανουαρίου έχει βάλει «φρένο» στις πληρωμές με μετρητά από ένα συγκεκριμένο ποσό και άνω, ενώ οι παραβάτες θα πληρώσουν πρόστιμο.

Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και είναι σε ισχύ, ορίστηκε πρόστιμο για πληρωμές 500 ευρώ και άνω οι οποίες θα έχουν πραγματοποιηθεί με μετρητά.

Με τη νέα διάταξη, θα πληρώνουν πρόστιμο όσο το διπλάσιο της συναλλαγής, όσοι δέχονται πληρωμές με μετρητά πάνω από το όριο αυτό. Αν δηλαδή  επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεχθούν από πελάτη 2.000 ευρώ μετρητά, θα χάνουν 4.000 ευρώ!

Η αύξηση του προστίμου για χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, κρίθηκε αναγκαία διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν απέτρεπε πολλούς από το να προτιμούν να πληρωθούν με μετρητά.

Παράλληλα, από την άνοιξη του 2024, στη θέση των μετρητών θα μπουν «POS παντού». Σε κάθε πληρωμή με κάρτα, θα «χτυπάει» αυτομάτως απόδειξη στην ταμειακή του καταστήματος, αλλά και «καμπανάκι» στην ΑΑΔΕ τι και πώς πληρώθηκε με κάρτα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι πληρωμές με κάρτες στην Ελλάδα (ιδιαίτερα μετά τα capital controls του 2015 και την πανδημία του 2020) συνεχίζουν σημειώνουν μεγάλη πρόοδο: η μέση αξία ανά συναλλαγή με κάρτες, έχει πέσει αρκετά κάτω από τα 50 ευρώ (στα 46 ευρώ στο α εξάμηνο του 2023, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022 και πάνω από 50 το 2021).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *