Γαστρονομικές προτάσεις


Η Σαμοθράκη διαθέτει πλούσια γαστρονομική παράδοση και προσφέρει σε κάθε επισκέπτη της την δυνατότητα να δοκιμάσει τα τοπικά  της προϊόντα, φαγητά και γλυκά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα διαθέτει δύο γυναικείους συνεταιρισμούς από τους οποίους μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά, λικέρ  και μαρμελάδες, ντόπιο τσίπουρο, κρασί, λάδι και μέλι.

Το καλοκαίρι την τιμητική τους έχουν τα φρέσκα ψάρια τα οποία μπορείτε να απολαύσετε ψητά, τηγανιτά, αλλά παστωμένα με χοντρό αλάτι. Επίσης, κάθε είδους θαλασσινών δίνει στο τραπέζι σας την δική του γεύση και μυρωδιά μαγειρεμένα πάντα με αγνά υλικά. Άφθονο στο νησί  είναι το χταπόδι που προτιμάται λιαστό ή ξιδάτο για μεζέ  με ούζο ή τσίπουρο, αλλά και μαγειρευτό με ρύζι.

Το σαμοθρακίτικο αγριοκάτσικο και το αρνάκι μπορείτε να τα απολαύσετε ψητά στη σούβλα, γεμιστά με ρύζι, συκωτάκια, κρεμμυδάκι και άλλα μπαχαρικά, τυλιχτά στην λαδόκολλα, μαγειρεμένα με δαμάσκηνο και με πολλές άλλες παραλλαγές. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε  γοργόβραστο με πιλάφι, δηλαδή νερόβραστο κρέας με πιλάφι που έχει φτιαχτεί από το ζουμί του μαζί με γάλα, μαντί που γίνεται με σπιτικό φύλλο και γέμιση από χοιρινό κιμά και κρεμμυδάκι που μόλις ψηθούν περιχύνονται με κρεατόζουμο και για επιδόρπιο το παραδοσιακό τοπικό γλυκό του κουταλιού πράουστο (είδος άγριου δαμάσκηνου που ευδοκιμεί μόνο στη Σαμοθράκη).

Άλλες λιχουδιές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  -Χασλαμάς : παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό του ταψιού με κύριο συστατικό το αλεύρι.

  -Λιωτό: κοκκινιστό με λιωμένα καρύδια.

  -Ξεροτύρια: αποξηραμένα τυριά και μυζήθρες.

  -Ζμαρουπατού: Πίτα με χειμωνιάτικο κολοκύθι.

  -Τυρινόπιτα: Πίτα με μυζήθρα ή φέτα , ρύζι και γάλα. Σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη.   – Τγανιτέλια: τηγανίτες με βασικό συστατικό το κολοκυθολούλουδο