Δραστηριότητες στην ενδοχώρα


Τα τελευταία χρόνια στο νησί έχουν ξεκινήσεις να πραγματοποιούνται διάφορες συναρπαστικές δραστηριότητες από έμπειρες ομάδες ανθρώπων που ασχολούνται χρόνια με αυτές. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί γίνει μέρος μιας τέτοιας ομάδας και να τολμήσει να διασχίσει φαράγγια (Canyoning) , να φτάσει στη κορυφή του βουνού, να αναρριχηθεί (Climbing)  ή να καταρριχηθεί (Rapel)  σε βράχια, αλλά και να απολαύσει μια βόλτα με το ποδήλατο. Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν στις παραπάνω δραστηριότητες:

Διάσχιση Φαραγγιών (Canyoning): Ο μεγάλος αριθμός φαραγγιών της Σαμοθράκης ( Κλείδωση, Ξηροπόταμος, Φονιάς, Γριά Βάθρα, Βάτος, Χριστός) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει το νησί ένας από τους καλύτερους προορισμούς για τους λάτρεις του Canyoning. Η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει πεζοπορία, κατάβαση βράχων , αναρρίχηση, πέρασμα από ποταμό και κολύμβηση. Όταν μάλιστα το φαράγγι διαθέτει και καταρράκτες, στο Canyoning συμπεριλαμβάνεται και το άλμα από ύψος στο νερό.

Ορειβασία-Πεζοπορία: Η ύπαρξη του Ορειβατικού συλλόγου του νησιού δίνει την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να περπατήσει με ασφάλεια στο βουνό και να απολαύσει την άγρια φύση. Οι δύο γνωστότερες  διαδρομές είναι:

1) Η ανάβαση από τα Θερμά στην κορυφή του βουνού, το Φεγγάρι, η οποία είναι σχετικά δύσκολη αφού απαιτεί πολλές ώρες περπάτημα σε απότομα μονοπάτια,

2)Η πορεία προς τον καταρράκτη του Φονιά, η οποία είναι εύκολη και μπορούν όλοι να πάρουν μέρος.

Η πιο φημισμένη διαδρομή είναι αυτή που γίνετε κατά την πανσέληνο του Αυγούστου, όπου ο ορειβατικός σύλλογος διανυκτερεύει στην κορυφή για να απολαύσουν την μαγευτική Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Έχει φροντίσει επίσης να ανοίξει μονοπάτια για να διευκολύνει την πρόσβαση στο βουνό, αλλά τη συντήρηση και την σηματοδότησή τους. Το νησί προσφέρει απερίγραπτες πεζοπορικές διαδρομές, με πολύ χρώμα, φοβερές εικόνες και αξέχαστες μυρωδιές. Ωστόσο, σας προτείνουμε να μην ξεκινήσετε μόνοι σας για μια τέτοια διαδρομή γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθείτε ή να τραυματιστείτε.

Αναρρίχηση Βράχου (Climbing): Κατά την αναρρίχηση βράχου ο αθλητής σκαρφαλώνει σ ‘αυτόν χρησιμοποιώντας την φυσική του δύναμη με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Πατάει και πιάνετε στις φυσικές εσοχές και εξοχές του βράχου γεγονός που απαιτεί καθαρό μυαλό, καλή φυσική κατάσταση, ευλυγισία, φαντασία και τόλμη. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν εξάσκηση και πρακτική για να αποκτηθούν. Ωστόσο, το αίσθημα του αθλητή-ορειβάτη καθώς κατακτάει την κορυφή είναι απερίγραπτο και το συγκεκριμένο άθλημα προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Καθώς φτάσετε στην Χώρα θα αντικρύσετε έναν χαρακτηριστικό γεωμετρικό βράχο που προσφέρει διαδρομές ύψους μέχρι και 40 μέτρων.

Καταρρίχηση ( Rapel): Η καταρρίχηση είναι αυτή που ακολουθεί συνήθως μια αναρρίχηση, δηλαδή η τεχνική κατάβασης από βράχο ή φαράγγι. Ο αθλητής γλιστράει πάνω στο σχοινί ,χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που λέγεται οχτάρι, μέχρι να φτάσει στο έδαφος. Η κατάβαση με αυτή την τεχνική είναι ξεκούραστη, ασφαλής και άνετη. Ωστόσο,  απαιτεί προσοχή γιατί αρκετές φορές παρατηρούνται ατυχήματα και κατά την κάθοδο. Έτσι, ο βασικότερος κανόνας του rapel, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η καταρρίχηση, είναι να μην βιάζεται ο καταρριχητής.

Ορεινή ποδηλασία (Mountain bike): Η ορεινή ποδηλασία απαιτεί ένα ποδήλατο ειδικά κατασκευασμένο για εκτός δρόμου διαδρομές. Επίσης, ο ποδηλάτης πρέπει να έχει καλές ποδηλατικές δεξιότητες, καλή φυσική κατάσταση , αντοχή και  ισορροπία. Η Σαμοθράκη με την πληθώρα μονοπατιών και δασικών δρόμων που διαθέτει είναι η πλέον κατάλληλη για ορεινή ποδηλασία, χαρίζοντας στον αναβάτη έντονες εικόνες καθ ‘όλη την διάρκεια της διαδρομής. Οι διαδρομές πολλές και με κλιμακωμένη δυσκολία, αλλά προσιτές για κάθε ποδηλάτη δίνουν σε μια οικογένεια τη δυνατότητα να απολαύσουν μια ξεχωριστή οικογενειακή βόλτα.