Τα Χωριά

  1. Προφήτης Ηλίας: Το γραφικό χωριό του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων από τη θάλασσα και προσφέρει στους επισκέπτες του μια υπέροχη θέα προς το νότιο τμήμα του νησιού καθώς επίσης κι ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που έχετε δει ποτέ. Επίσης, πολλές φορές μπορείτε από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία να αγναντέψετε τη Λήμνο, τη Μαρώνεια, την Ίμβρο αλλά και το Άγιο Όρος. Είναι φημισμένο για τις παραδοσιακές ταβέρνες που διαθέτει με το νοστιμότερο ντόπιο κατσικάκι του νησιού και τα μεγάλα πλατάνια που το περιβάλλουν. Στις 20 Ιουλίου, όπου είναι και η γιορτή του ομώνυμου Αγίου το χωρίο παίρνει έναν κοσμοπολίτικο αέρα καθώς πραγματοποιούνται παραδοσιακοί χοροί, οι λεγόμενοι μπάλοι, όπου πλήθος ντόπιων και τουριστών καταφθάνουν για να διασκεδάσουν.
  2. Λάκκωμα: Στα 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας θα συναντήσετε το χωριό Λάκκωμα με τα παραδοσιακά καφενεία όπου μικροί και μεγάλοι καταφθάνουν για να απολαύσουν ένα δροσερό καφεδάκι. Το χωρίο έχει αγροτικό χαρακτήρα και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, με την γεωργία και την αλιεία.
  3. Ξηροπόταμος: Το λεγόμενο φαράγγι του Ξηροποτάμου με την  αξεπέραστη άγρια ομορφιά και τις ¨ βάθρες ¨,όπως ονομάζουν  οι ντόπιοι τις λιμνούλες που σχηματίζονται από τα νερά του καταρράκτη, είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία στο οποίο μπορείτε να  φτάσετε μετά από ολιγόλεπτη πεζοπορία. Ο Ξηροπόταμος οφείλει το όνομά του στο ποτάμι της περιοχής το οποίο κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι ξηρό, στεγνό από νερό. Στο χωριό μπορείτε να βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία.
  4. Αλώνια: Μόλις 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας είναι απλωμένο το αγροτικό χωριό Αλώνια. Έχει περίπου 250 μόνιμους κατοίκους και έχει πάρει το όνομα του από τα πολλά στέμματα  περιβολιών που το περιβάλλουν. Έχει θέα στο βουνό και εδώ θα βρείτε και το μοναδικό μοναστήρι του νησιού με τον ένα μοναχό του.
  5.  Καμαριώτισσα: Το παραθαλάσσιο χωριό στο οποίο βρίσκεται και το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Η Καμαριώτισσα έχει πάρει το όνομά της από την εκκλησία της  <<παναγίας της Καμάρας>>  και την ομώνυμη εικόνα που φυλάσσετε εκεί. Είναι το χωριό με τους περισσότερους κατοίκους και αυτό στο οποίο θα βρείτε πολλά καταλύματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τις δημόσιες αρχές του νησιού, ψαροταβέρνες , καφετέριες και διάφορα άλλα μαγαζάκια τα οποία δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο χωριό του νησιού.
  6. Χώρα: Η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά του βουνού Σάος,  πλαισιωμένη από τα δύο οχυρά της. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό με πλακόστρωτα δρομάκια, ο οποίος αποτελεί ολόκληρος ένα μνημείο 1000 χρόνων. Είναι το χωριό το οποίο θα σας γοητεύσει κυρίως κατά τις βραδινές ώρες κάνοντας την βόλτα σας στα γραφικά του σοκάκια, ακούγοντας εναλλακτική μουσική. Σε περίοπτη θέση δεσπόζει ο ένας από τους πύργους των Gattiluzzi , ένα μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο που περιέχει σημαντικά εκθέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
  7. Παλαιόπολη: Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Εδώ θα περιηγηθείτε  στο ιερό των μεγάλων θεών  και στο αρχαιολογικό μουσείο  στο οποίο  θα βρείτε ένα αντίγραφο του φημισμένου αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο φιλοξενείται στο μουσείο του Λούβρου. Η Παλαιόπολη έχει μόλις 25 μόνιμους κατοίκους , αλλά διαθέτει πολλά καταλύματα , ψαροταβέρνες και αναψυκτήρια.
  8. Θερμά Λουτρά : Το χωριό Θερμά Λουτρά έχει πάρει το όνομά του από τις ιαματικές θειούχες  πηγές που διαθέτει από τους Βυζαντινούς χρόνους. Η περιοχή χαρακτηρίζετε από πυκνή βλάστηση και αιωνόβια πλατάνια. Εδώ θα βρείτε τη Γριά Βάθρα και την βάθρα Παράδεισος, τις λιμνούλες που σχηματίζονται από την πτώση καταρρακτών, στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε, αλλά και να αναρριχηθείτε. Διαθέτει πολλά καταλύματα , ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και σούπερ μάρκετ και απέχει μόλις λίγα μέτρα από την ομώνυμη παραλία.
  9. Άνω Μεριά: Στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περίπου στα 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί  (Ισώματα, Μνημόρια, Ρεμπουτσάδικα και Κερασιά), οι οποίοι αποτελούν το χωριό Άνω Μεριά. Καταπράσινη περιοχή , με πολύ ησυχία και μόλις 60 κατοίκους με μια ωραία ταβέρνα στη μέση του πουθενά.

Άνω Καρυώτες – Κάτω Καρυώτες: Στην διαδρομή Καμαριώτισσα – Θερμά θα συναντήσετε και τους Άνω και Κάτω Καρυώτες. Περιοχή με πολύ πράσινο και εξαιρετική άγρια ομορφιά, με θέα την θάλασσα.