Αρωματικά φυτά


Στην Σαμοθράκη πολλά αρωματικά φυτά και βότανα φυτρώνουν παντού στα βουνά, στις παραθαλάσσιες περιοχές και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Παλαιότερα ήταν ευρέως διαδεδομένα για τις φαρμακευτικές και ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά ακόμα και σήμερα όλοι θα πιουν ένα φασκόμηλο ή μια μέντα ή ένα χαμομήλι ή θα χρησιμοποιήσουν τη ρίγανη και το θυμάρι για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ( Salvia Fruticosa): Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα που φυτρώνουν στη Σαμοθράκη με ένα χαρακτηριστικό άρωμα και μοβ λουλούδια. Το φασκόμηλο είναι αρωματικό χωνευτικό, τονωτικό, απολυμαντικό, και καταπραϋντικό ως αφέψημα. Χρησιμοποιείται επίσης και στη μαγειρική για να αρωματίσει διάφορα πιάτα και κυρίως κρέατα.

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ( Origanum microphyllum): Ανθίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και συλλέγεται κατευθείαν. Στην αρχαιότητα την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις νευρικών παθήσεων και είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Πίνεται σαν αφέψημα , αλλά χρησιμοποιείτε και στη μαγειρική σαν αρωματικό.

ΡΙΓΑΝΗ( Origanum vulgare ssp hirtum): Πασίγνωστη σε όλους και πολυχρησιμοποιημένη η ρίγανη ανθίζει και συλλέγετε στην Σαμοθράκη τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στη μεσογειακή κουζίνα αποτελεί βασικό αρωματικό για κρέατα και ψάρια και θεωρείται «βασίλισσα» της χωριάτικης σαλάτας και των ψητών. Ωστόσο, έχει και μεγάλες φαρμακευτικές ικανότητες αφού είναι αποτελεσματική για την διάρροια, την ναυτία των ταξιδιωτών και είναι καταπραϋντική στους πονόδοντους και στον στομαχόπονο.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ( Marticaria chamomila): Συλλέγεται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο και αποξεραίνετε για να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο.  Είναι εξαιρετικό αντισηπτικό και καταπραϋντικό,  αντιαλλεργικό  και αντιφλεγμονώδες. Επίσης, είναι σύμμαχος της ομορφιάς και της υγείας του δέρματος. Χαλαρώνει και καταπολεμά την αϋπνία.

ΘΥΜΑΡΙ(Coridothymus capitatus ): Τονωτικό και αντισηπτικό , καταπολεμά τον πυρετό,  την γρίπη και τις δερματικές λοιμώξεις. Είναι επίσης και διουρητικό. Δίνει ένα εξαίρετο άρωμα στις μαρινάδες και συνοδεύει τέλεια το ψητό κρέας.

ΜΕΝΤΑ(Mentha x piperita): Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα βότανα. Είναι κατά της αϋπνίας, των νευρικών διαταραχών και τις δυσπεψίας. Απαραίτητη στην ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την φαρμακευτική και την αρωματοποιία.

ΔΑΦΝΗ(Laurus nobilis): Οι αντισηπτικές της ιδιότητες καταπολεμούν το συνάχι και την βρογχίτιδα και παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για την ενδυνάμωση των μαλλιών. Δίνει ιδιαίτερο άρωμα σε όσπρια, κρεατικά και σάλτσες.