Ελλαδα

Μανώλης Σφακιανάκης για Jonathan Galindo: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ενημέρωση και πρόληψη ζητά από τους γονείς ο Μανώλης Σφακιανάκης καθώς ο Jonathan Galindo προσεγγίζει παιδιά και στη χώρα μας. 

Μιλώντας στο iEidiseis μετά τις επώνυμες μαρτυρίες και καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ.Σφακιανάκης  ανήσυχος με τις διαστάσεις που παίρνει και στην Ελλάδα το άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo.

ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης είναι ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSIi) .

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Το βασικό ερώτημα είναι τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι γονείς οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ούτε εξοικειωμένοι είναι με το διαδίκτυο ούτε μπορούν να παρακολουθούν κάθε νέα τάση που απειλεί τα παιδιά τους.

«Τα φίλτρα στο διαδίκτυο είναι μονόδρομος. Υπάρχουν ειδικά φίλτρα, ειδικά συστήματα, ώστε να ελέγχεις το παιδί σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνει και με ποιον μιλάει. Δεν μπορεί ένα παιδί 7-8 ετών να κάθεται χωρίς έλεγχο και χωρίς εποπτεία με ένα laptop και ένα tablet στο διαδίκτυο» επισημαίνει και υπογραμμίζει πώς απλή αλλά βασική κίνηση από τους γονείς είναι η αποσύνδεση του ρούτερ τη νύχτα καθώς τότε είναι που ο Jonathan Galindo ζητά από τα παιδιά να κάνουν τα διάφορα επικίνδυνα challenges ενώ αυτές οι ηλικίες δεν πρέπει να έχουν κινητό με SIM κάρτα και να κατεβάζουν εναλλακτικά δεδομένα μέσω αυτής. 

Δεν μπορεί ένα παιδί 7-8 ετών να κάθεται χωρίς έλεγχο και χωρίς εποπτεία με ένα laptop και ένα tablet στο διαδίκτυο

«Έχουμε περιστατικά με παιδιά να ανεβαίνουν σε ταράτσες 3 τα ξημερώματα και να τραβάνε φωτογραφίες το κενό. Σε άλλα τους ζητούν να χαράξουν τα κορμιά τους. Είναι ένα τεστ να δουν αν αντέχουν το φόβο και τον θάνατο» περιγράφει σοκάροντας με τον τρόπο που δρουν οι επιτήδειοι πίσω από τον χαρακτήρα του Galindo. 

«Εφόσον οι γονείς διαπιστώσουν ότι τα παιδιά τους έρθει σε επαφή με τον Galindo το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να ενημερώσουν τις αρχές και να ζητήσουν συμβουλές. Το πρώτο είναι να διαπιστώσουμε ποιος κρύβεται πίσω από τον λογαριασμό και να τον εντοπίσουμε» σημειώνει καλώντας τους γονείς να ενημερωθούν και να συμβουλευτούν τους ειδικούς, όπως είναι και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυρβερνοασφάλεια που παρέχει συμβουλές και προτείνει συστήματα στους γονείς για τον έλεγχο της δραστηριότητας των παιδιών τους στο διαδίκτυο. 

Τι είναι ο Jonathan Galindo, πώς προσεγγίζει τα παιδιά

Το πρόσωπο του εικονικού αυτού χαρακτήρα μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο και σκύλο, με μια στρογγυλή μαύρη μύτη, ένα τεράστιο ανθρώπινο χαμόγελο και μακριά μαύρα αυτιά.

Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και με φωτογραφία προφίλ τη συγκεκριμένη φιγούρα προσθέτουν παιδιά στα κοινωνικά μέσα και τους ζητούν να παίξουν το παιχνίδι τρόμου. Οι προκλήσεις με τις οποίες ξεκινούν είναι αρκετά αβλαβείς, όπως ζητούν στα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία». Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι προκλήσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, όπως η αναθέτουν στους παίκτες να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.

Το Facebook απέκλεισε ήδη το hashtag #JonathanGalindo για να προσπαθήσει να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.

Σύμφωνα με το CSIi ένας γονέας αναφέρει ότι ο Jonathan Galindo προσεγγίζει τους νέους πολύ εύκολα: το πρώτο βήμα είναι το αίτημα φιλίας. Στη συνέχεια, όταν το αίτημα φιλίας γίνει αποδεκτό, αποστέλλεται ένας σύνδεσμος που προτείνει να συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι προκλήσεων, θάρρους, έως αυτοτραυματισμού.

Eidiseis.gr

Ιωάννου: Ποιος κρύβεται γύρω από τον Jonathan Galindo;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *