Βάθρες


 Η Σαμοθράκη αυλακώνεται από πάρα πολλά μικρά και μεγάλα ρυάκια, που πηγάζουν από ψηλά και τελικά εκβάλλουν στη θάλασσα. Στην πορεία τους αυτή τα ρυάκια σχηματίζουν πολλούς ονειρικούς καταρράκτες. Με τη σειρά τους αυτοί σχηματίζουν λιμνούλες, τις λεγόμενες βάθρες, όπου στις περισσότερες από αυτές μπορείς να κολυμπήσεις και είναι ένας δημοφιλής προορισμός για κάθε επισκέπτη του νησιού.

Βάθρα του Φονιά: Το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού είναι ο Φονιάς που προσφέρει στον επισκέπτη μια μεγάλη ποικιλία από γραφικούς καταρράκτες. Ακολουθώντας κατά μήκος της κοίτης του ρυακιού το βατό μονοπάτι, και μετά από 30-40 λεπτά περπάτημα, συναντάμε τον πρώτο εντυπωσιακό καταρράκτη της «Γρηάς»  με ύψος 15 περίπου μέτρων. Σκαρφαλώνοντας αρκετά μέτρα πιο πάνω, θα δείτε τη « Γεράνια Βάθρα» με τον μικρό καταρράκτη της και ακόμα πιο πάνω τον ψηλότερο καταρράκτη του Φονιά την  « Κλείδωση», με ύψος 35 μέτρων. Κατά την πορεία αυτή θα συναντήσετε και τον ελικοειδή καταρράκτη της «Κακιάς Πλάκας» και ακόμα πιο ψηλά στην περιοχή της «Καριάς», υπάρχουν πολλές ακόμα μικρές και μεγάλες βάθρες. Ωστόσο, αν και η πρόσβαση στην πρώτη βάθρα είναι σχετικά εύκολη και μπορεί οποιοσδήποτε να την προσεγγίσει, η ανάβαση στις επόμενες βάθρες απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και προσοχή. Η περιοχή του Φονιά βρίσκεται στα 17 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας και 1 χιλιόμετρο μετά το οργανωμένο δημοτικό κάμπινγκ.

Γριά Βάθρα: Κοντά στα Θερμά Λουτρά, μέσα στην πυκνή βλάστηση, βρίσκεται η «Γριά Βάθρα». Χρειάζεται δέκα λεπτά περπάτημα για να φτάσετε στην πρώτη βάθρα μέσα σε μια διαδρομή με αιωνόβια πλατάνια, φτέρες, πικροδάφνες, λυγαριές και μέντες. Παρέα σας θα είναι οι πανέμορφες, χρωματιστές λιβελούλες και το εκκωφαντικό κελάηδημα των πουλιών και των τζιτζικιών. Σκαρφαλώνοντας πιο πάνω θα φτάσετε στη δεύτερη βάθρα, μια μικρή και ρηχή βάθρα κάτω από την σκιά των πλατανιών. Εδώ οι βάθρες είναι αμέτρητες. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς, κάθε τόσο θα συναντάει μία όμορφη και δροσερή βάθρα. Ωστόσο, μετά τη δεύτερη η ανάβαση είναι δύσκολη και καλύτερα να μην την επιχειρήσετε χωρίς έμπειρο οδηγό.

Βάθρα Ξηροποτάμου: Ο οικισμός Ξηροπόταμος βρίσκεται στα 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας ,στην διαδρομή προς Παχιά Άμμο. Περνώντας μέσα από τον οικισμό, θα φτάσετε στο φαράγγι του Ξηροποτάμου κι από εκεί σε 15-20 λεπτά στην βάθρα του. Μια απίστευτη σε ομορφιά μεγάλη βάθρα στην οποία μπορείς να κολυμπήσεις, αλλά και να πειραματιστείς κάνοντας Canyoning (ανάβαση φαραγγιού). Βάθρα Παράδεισος: Κοντά στα Θερμά Λουτρά και ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από αυτή για την Γριά Βάθρα, δηλαδή στα δεξιά του γεφυριού, θα συναντήσετε την βάθρα «Παράδεισος». Η πρόσβαση σε αυτή απαιτεί μόλις 10-15 λεπτά περπάτημα. Η πορεία ως εδώ είναι και πάλι μαγευτική με ρυάκια να κυλάνε κατά μήκος της διαδρομής και  πυκνή βλάστηση. Δροσιστείτε στα νερά της και φωτογραφηθείτε παρέα με τον καταρράκτη της.