Λαογραφικό Μουσείο


Εδώ και χρόνια ο Πολιτιστικός σύλλογος Σαμοθράκης σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού ίδρυσαν το Λαογραφικό μουσείο στη Χώρα Σαμοθράκης, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η συλλογή αντικειμένων που φιλοξενούνται σήμερα στο Λαογραφικό μουσείο ξεκίνησε από το 1985, όπου πολλοί κάτοικοι του νησιού τα δώρισαν στον Πολιτιστικό σύλλογο για να εκτεθούν. Το Λαογραφικό μουσείο λειτουργεί τους θερινούς μήνες από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 17:30 το απόγευμα ως τις 23:30 το βράδυ.

Στο ισόγειο του μουσείου ο επισκέπτης θα συναντήσει γεωργικά εργαλεία , τον παραδοσιακό αργαλειό , εργαλεία για την επεξεργασία κλωστής και τα εργαλεία ενός κτηνοτρόφου του νησιού. Στο πρώτο όροφο αυτού του παραδοσιακού κτηρίου που στεγάζει το μουσείο θα δείτε το νοικοκυριό ενός παλιού Σαμοθρακίτικου σπιτιού με ανάμεικτα στοιχεία αστικά και λαϊκά. Στον ίδιο χώρο λοιπόν θα συναντήσετε την κρεβατοκάμαρα , το σαλόνι και την κουζίνα ενός τέτοιου σπιτιού. Οι τοίχοι είναι στολισμένοι με υφαντές πετσέτες, βαμβακερές και μεταξωτές ,τους λεγόμενους «μαρχαμάδες», ενώ στο χώρο δεσπόζει η «μεσάνδρα», η ξύλινη εντοιχισμένη ντουλάπα που υπήρχε σε όλα τα Σαμοθρακίτικα νοικοκυριά. Πιο πέρα θα συναντήσετε το τζάκι με τον σοφρά, χώρο που οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν σαν κουζίνα.

Το σιδερένιο κρεβάτι του σπιτιού είναι στρωμένο με ολομέταξη κουβέρτα και επίσης υπάρχει και το καθιστικό, που συναντούσε κανείς μόνο στα σπίτια εύπορων οικογενειών, το οποίο  αποτελείται από ένα τραπεζάκι κι ένα ξύλινο καναπέ. Θα δείτε επίσης, τη πλούσια συλλογή υφαντών, το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι με σπάνιες εικόνες που υπήρχαν στις εκκλησίες του νησιού, διακοσμητικά πιατάκια που προέρχονται από τα παράλια της Μικράς Ασίας και διάφορα σεντούκια που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για την φύλαξη ρούχων.

Τέλος, στο μουσείο υπάρχουν και οι τοπικές φορεσιές των Σαμοθρακιτών. Η γυναικεία φορεσιά αποτελείται από μια ολόσωμη φούστα( κόκκινη, γαλάζια ή πράσινη ) και ένα άσπρο μαντίλι που πέφτει στους ώμους. Η ανδρική φορεσιά είναι πιο πολύπλοκη και αποτελείται από τη βράκα, το πουκάμισο, το γιλέκο, τα τσαρούχια, το ζωνάρι, τις μακριές κάλτσες , το σακάκι και το σκούφο.