ΤΟ ΝΗΣΙ

Καλώς ήρθατε στην ακριτική Σαμοθράκη…

Στολίδι του Θρακικού πελάγους, νησί των μεγάλων θεών , νησί του Αιόλου είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει στην πανέμορφη ακριτική Σαμοθράκη. Τόπος κατάλληλος για φυσιολάτρες αφού συνδυάζει έντονη πυκνή βλάστηση, άφθονα τρεχούμενα νερά, ιαματικές πηγές, πεντακάθαρες παραλίες και φυσικά το τρίτο υψηλότερο βουνό του Αιγαίου μετά της Κρήτης και της Εύβοιας. Η υψηλότερη κορυφή του , το Φεγγάρι, αγγίζει τα 1611 μέτρα και κάνει έντονη την παρουσία του επηρεάζοντας κατά πολύ τις καιρικές συνθήκες του νησιού. Κατά την μυθολογία ο θεός Ποσειδώνας παρακολουθούσε από εδώ την εξέλιξη του Τρωικού πολέμου .Ο εντυπωσιακός Αρχαιολογικός της χώρος, η πλούσια παράδοσή της, οι παραδοσιακοί οικισμοί της, η ζεστή φιλοξενία και τα τοπικά φαγητά της είναι κάποια από αυτά που μπορεί να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη της.

  Ένα νησί μυστήριο που ή θα το ερωτευτείς ή θα το μισήσεις!

Αρχιτεκτονική Σαμοθράκης

Το δομημένο περιβάλλον, κτίσματα, εκκλησίες, σπίτια, καλντερίμια, βρύσες, αλώνια και στέρνες εκφράζει τη διάθεση των παλιών ανθρώπων να ζήσουν αρμονικά με τη φύση. Την αρχιτεκτονική της Σαμοθράκης την χαρακτηρίζουν ο συνδυασμός ετερόκλητων στοιχείων φτιαγμένα από τον ντόπιο ανειδίκευτο μάστορα. Εδώ και μερικές δεκαετίες, η Χώρα έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός με τα κτίσματά της να είναι τοποθετημένα δίπλα-δίπλα, σε κλιμακωτή διάταξη. Η αρχιτεκτονική της αυτή συνδυάζει αισθητική και λειτουργικότητα, παρέχοντας σε όλα τα σπίτια άπλετο φως.

Κλίμα και γεωγραφική θέση

Γεωγραφική θέση

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και είναι νησί του Θρακικού πελάγους. Απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, έχει έκταση 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος της ακτογραμμής της είναι 59 χιλιόμετρα. Το σχήμα της είναι ωοειδές και η θαλάσσια περιοχή γύρω της είναι από της πλουσιότερες της Μεσογείου.Κ

Το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της Σαμοθράκης είναι αυτό που την καθιστά ιδιαίτερη έτσι ώστε ή θα την λατρέψετε ή θα την μισήσετε. Κατά βάση είναι ορεινή με την υψηλότερη κορυφή του βουνού της να φτάνει στα 1611 μέτρα με αποτέλεσμα να είναι το υψηλότερο νησί του Αιγαίου με εξαίρεση βέβαια την Εύβοια και την Κρήτη. Έτσι ,για τους λάτρεις του βουνού αλλά και για όσους επιζητούν την περιπέτεια ,η Σαμοθράκη προσφέρετε για ορειβασία και πεζοπορία.

Δροσερή ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα περιηγηθείτε  εύκολα στους καταρράκτες της, στις πλαγίες του βουνού της και θα απολαύσετε το κολύμπι στα καθαρά και κρυστάλλινα νερά της . Επίσης, ο πλούσιος βυθός της  προσφέρει στους λάτρεις του υγρού στοιχείου αξέχαστες υποβρύχιες βόλτες.

Συνδυάζει λοιπόν βουνό και θάλασσα, περιπέτεια και ηρεμία γι’ αυτό είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπάνε την παρθένα φύση με την άγρια ομορφιά της και την ποιοτική ζωή.

Κλίμα

Το κλίμα της Σαμοθράκης είναι Μεσογειακό, με σχετικά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Βασικό χαρακτηριστικό του κλίματος της είναι οι μεγάλες αποκλίσεις του καιρού από χωριό σε χωριό  λόγω του μεγάλου υψόμετρου του βουνού της ,αλλά και της γεωγραφικής της θέσης αφού δέχεται το μένος πολλών ανέμων. Έτσι μπορεί στη μία άκρη του νησιού να επικρατεί νηνεμία , ενώ στην άλλη φουρτούνα. Γι ΄ αυτό μην απογοητευτείτε αν στην περιοχή που βρίσκεστε δεν σας αρέσει ο καιρός για μπάνιο, μπορείτε να πάτε σε άλλη παραλία!

Αρέσει σε %d bloggers: